Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
Mannelijke conducteur checkt het vervoersbewijs van een reiziger in een Arriva-trein.

Steward BOA-OV/Medewerker Service & Veiligheid

Als Steward BOA-OV of Medewerker Service &Veiligheid bij Arriva is geen dag hetzelfde. Jouw werk is afwisselend. Je bent het visitekaartje van Arriva en hebt steeds direct contact met de reiziger.
Mannelijke conducteur checkt het vervoersbewijs van een reiziger in een Arriva-trein.

Peter werkt als steward BOA OV

Peter was als persoonsbeveiliger jarenlang met artiesten als Shakira en AC/DC op pad. Nu is hij Steward bij Arriva in Leeuwarden. Dat klinkt minder spannend maar Peter is gelukkig in zijn werk.

Steward Peter staat in zijn donkerblauwe Arriva vest en aquakleurige Arriva stropdas voor de trein. Achter hem stappen reizigers in. Hij gaat ze reisbewijzen controleren met het apparaat dat hij daarvoor in zijn werk gebruikt.

Deze stap had ik veel eerder moeten maken

Peter - was twintig jaar als persoonsbeveiliger aan het werk

Ik houd de reizigers veilig

Via een oud-collega solliciteerde Peter bij Arriva, als Steward. ‘Ik vind het hier geweldig. Mijn collega’s zijn gezellig en ook in deze functie houd ik mensen veilig. Alleen zijn het geen festivalgangers maar reizigers. In dit beroep heb je ook wel eens te maken met agressie, drank of drugs. Dan komt mijn beveiligersverleden goed van pas.

Let op elkaar

Ik kan snel de-escaleren en weet hoe je met dronken lui moet omgaan. Ook collega’s kan ik daarin uitstekend ondersteunen. Ik knoop het al twintig jaar in m’n oren: veiligheid voorop en let op elkaar. Dat neem ik nog elke dag mee als ik de trein instap.’

Bekijk hier onze vacatures

Isabel helpt reizigers als Steward BOAOV

Isabel kiest zelf de trajecten die ze op een dag als haar werkterrein ziet. Favoriet is de route van Arnhem naar Winterswijk. Ze komt dan langs de stad waar zij vandaan komt. Onderweg ontmoet ze soms oude bekenden en vaste reizigers. Daarmee maakt ze dan even een praatje.

Een jonge vrouwelijke BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) kijkt met haar armen over elkaar in de camera, gekleed in een Arriva-uniform.

‘Mijn werkdag is gelaagd als ik veel mensen heb geholpen.’

Isabel - volgde de opleiding tot Steward BOA-OV

Wel eens een boete uitdelen

‘Een werkdag is voor mij geslaagd als ik veel mensen heb geholpen en zo min mogelijk boetes heb geschreven. Maar natuurlijk zijn er ook dagen bij dat ik wel moet doen. Soms wordt daar op een vervelende manier op gereageerd. Dat gaat bij mij gelukkig het ene oor in en het andere oor weer uit. De truc is om voor ogen te houden dat het niet tegen mij als persoon is gericht, maar tegen mijn uniform.’

Een goede conditie

‘De opleiding is wel zwaar. Je moet alle bijzondere wetten kennen. Alle moeite wordt wel beloond met mooi werk. Daarbij heb je ook een goede conditie nodig. Ik loop wat af op een dag. Als de trein flink schommelt, ben ik blij dat ik zulke sterke beenspieren heb. En bij een calamiteit ben ik niet snel buiten adem.’

Bekijk hier onze vacatures