Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
Buschauffeur Griffin leunt in zijn Arriva-uniform relaxed tegen de ingang van zijn bus.

Opleiding tot buschauffeur

Wil je graag het vak van buschauffeur te leren? Wij hebben drie opleidingstrajecten waarmee we je klaarstomen voor dit mooie werk. Dus, waar wacht je nog op?

Ga jij voor de BBL-opleiding tot buschauffeur, voor ons versnelde opleidingstraject of de reguliere opleiding speciaal voor zij-instromers? Welke weg je ook inslaat: je kiest voor een baan waar beweging in zit én met uitzicht.

Wist je dat..

 • ..je in onze regio Zuid-Holland, Brabant en Limburg ook een proefrit kunt maken om te ervaren of het beroep van chauffeur bij jou past?
  Bekijk hier de data en locaties.
 • ..je van het begin tot het eind van de opleiding door een vast contactpersoon wordt begeleid?
 • ..er baangarantie is na de opleiding en je dus meteen aan de slag kunt?

Ontdek het beroep van een buschauffeur

De werkdag van een buschauffeur

Geen dag is hetzelfde. Van de verschillende routes door jouw regio tot je wisselende werkdagen en -tijden. Wél vaste prik? De start van je dag met koffie en collega’s op jouw vestiging. Hier check je of er omleidingen zijn op jouw routes voor je op de bus stapt. Onderweg maak je een praatje met reizigers en geniet je van het uitzicht.

Ervaar het zelf met een proefrit

Deze vaardigheden heb je nodig

Om een bus te besturen, moet je een rijbewijs D op zak hebben. Heb je dat al? Dan kun je meteen bij ons solliciteren. Geen rijbewijs D, maar wel 18 jaar of ouder? Je kunt het vak bij ons leren. Ook heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig en is het belangrijk dat je sociaal, klantgericht en flexibel bent. Ben jij wie we zoeken?

Solliciteer nu!

De voordelen van de buschauffeuropleiding van Arriva

 • Je kiest de opleiding die bij jou past: BBL, regulier of versneld
 • Wij betalen de opleiding voor je
 • Er is een baangarantie. Na de opleiding ga je meteen aan de slag
 • Tijdens de hele studie krijg je persoonlijke begeleiding op maat
Buschauffeur houdt zijn stuur vast en kijkt lachend naar de camera.

De arbeidsvoorwaarden van Arriva op een rij

Wat verdient een buschauffeur?

Je verdient als buschauffeur een salaris van € 2.590,45 oplopend tot € 3.476,45 bruto per maand op fulltime-basis.

Extra's waar je blij van wordt

Je kunt vrij reizen (ook privé), in alle bussen en treinen én met de deelfietsen van Arriva, door gebruik te maken van reisapp glimble. Daarnaast krijg je korting op je zorgverzekering, is er een bedrijfsfitness-regeling en een sociaal fonds. Meer weten? Bekijk al onze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

De opleidingen van Arriva tot buschauffeur

We hebben drie verschillende opleidingstrajecten. Welke past het beste bij jou?

 • Buschauffeur zit achter het stuur en vanaf buiten gefotografeerd terwijl hij zwaait naar iemand buiten.

  Onze reguliere opleiding tot buschauffeur

  Speciaal voor zij-instromers. In de avonduren leer jij buschauffeur te worden. Ideaal naast je huidige baan. En heb je je diploma? Dan kun je meteen bij ons aan de slag.

 • Buschauffeur zit achter zijn stuur en kijkt lachend achterom naar de reizigers in zijn bus.

  Onze versnelde opleiding tot buschauffeur

  Focus aan en gaan. Met dit versnelde opleidingstraject richt je je volledig op het behalen van je D-rijbewijs. Na zo'n drie maanden ben je al klaar om een van onze bussen te besturen!

  Versnelde opleiding tot buschauffeur
 • Buschauffeur Kelly van Arriva zit relaxed achter het stuur van haar bus en kijkt achterom naar haar reizigers.

  Ons BBL-traject tot buschauffeur

  Met ons Beroeps Begeleidende Leerwegtraject (BBL) combineer je werken en leren. In twaalf maanden leer je alles om aan de slag te gaan als zelfstandig buschauffeur bij Arriva.

  BBL-traject tot buschauffeur

Voor de start van de opleiding

We maken kennis met je tijdens het voortraject van je opleiding. Dan testen we ook of het beroep van buschauffeur bij je past. Je maakt een computertest, psychologische test en doet een rijtest. Heb je ze allemaal gehaald? Gefeliciteerd! Je kunt met de opleiding starten.

Hoe ziet de opleiding tot buschauffeur eruit?

Icoon van een bus.

Theorie

Een deel van je opleiding staat in het teken van theorie. Je leert de stof en maakt de examens. Je kunt kiezen voor zelfstudie, e-learning of de lessen klassikaal volgen. Er zijn drie theorie-examens waarin alle belangrijke onderwerpen voorbijkomen: van gedragsregels tot de werking van verkeerstechniek.

Icoon van een bus.

Praktijk

Tijd om je nieuwe kennis in de praktijk te brengen! Volg rijlessen voor rijbewijs D bij een rijschool van Arriva of een waarmee we samenwerken. Na een tijd oefenen, doe je het examen voor je busrijbewijs met Code 95. Die geeft aan dat je vakbekwaam bent en beroepsmatig mag rijden.

Heb je al je rijbewijs D en Code 95? Dan kun je meteen solliciteren!

Icoon van een bus.

Lijnverkenning

Na je opleiding rij je met collega's mee zodat je de verschillende routes leert kennen. Dit noemen we lijnverkenning. Er is ook navigatie aan boord, dus je hoeft niet helemaal op je geheugen te vertrouwen.

Icoon van een bus.

Mentor

Alles onder de knie? Dan start je carrière als buschauffeur echt. Je gaat aan de slag bij één van de vestigingen van Arriva. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. De eerste tijd krijg je een mentor toegewezen die ervoor zorgt dat je gewend raakt aan je nieuwe baan.

Buschauffeur Sophie staat buiten in haar Arriva-uniform en lacht breeduit.

Solliciteer nu bij Arriva

Klinkt werken als buschauffeur als iets voor jou? En heb je je D-rijbewijs al op zak? Kijk dan eens naar de mooie vacatures die wij beschikbaar hebben.

Solliciteer nu

Zo ziet de sollicitatieprocedure bij Arriva eruit

1. E-assessment

We beoordelen jouw sollicitatie, daarna krijg je een uitnodiging voor een e-assessment. Is je score goed? Dan nodigen we je uit voor een gesprek.

2. Gesprek

2. In het eerste gesprek vertel je waarom je buschauffeur wilt worden. Mocht je eerst een opleiding moeten volgen, dan kijken we of je voor één van onze opleidingstrajecten geschikt bent.

3. Testrit

Samen met een instructeur maak je een testrit in een lesbus. De instructeur kijkt of hij vertrouwen heeft in jouw rijskills. Heb je al je D-rijbewijs? Dan is de testrit natuurlijk niet nodig.

4. Psychologisch onderzoek

Je krijgt een (online) vragenlijst en een uitnodiging voor een gesprek met een psycholoog. Onderdeel van dit psychologisch onderzoek is ook een capaciteitentest.

5. Medische keuring

Na een positieve uitslag van het psychologische onderzoek, volgt de medische keuring. Een keuringsarts kijkt of er geen medische belemmeringen zijn om het vak (veilig) uit te oefenen.

6. Verklaring Omtrent het Gedrag

De laatste stap: we willen een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) van je.

Je toekomstige collega's aan het woord

Wil je écht een goed beeld van het werk als buschauffeur krijgen, lees dan deze ervaringsverhalen. Je toekomstige collega's vertellen waarom ze voor dit werk hebben gekozen en wat het vak van buschauffeur voor hen zo bijzonder maakt.

Naar hun ervaringen

Bij Arriva kun je groeien

Er zijn doorgroeimogelijkheden genoeg binnen Arriva. Misschien ontdek je na een tijdje wel dat je naast je werk als buschauffeur ook graag materiaalbeheerder wordt. Of dat je graag de overstap maakt naar medewerker Service & Veiligheid. Wij kijken samen wat bij jou past en welke stappen je hiervoor moet zetten. Jij én je carrière kunnen dus altijd in beweging blijven bij Arriva!

Buschauffeur bij Arriva, Dhiresh, staat buiten op een station.
Icoon van een bus.

Veelgestelde vragen